Abit hikoilevat paraikaa ylioppilaskirjoitusten parissa. Pian kuitenkin koittaa se aika, kun pitäisi päättää mitä alkaa opiskelemaan. Me kerromme sinulle nyt, miksi kasvatustieteet on aivan loistava vaihtoehto!

Kiinnostaako sinua opetusala? Entäpä ihmisen kasvu ja ympäristön vaikutukset siihen? Kiinnostaako sinua psykologia ja ihmismielen ihmeet?

Kasvatustiede on siinä mielessä loistava ala, että sen sisällä voit suuntautua melkeinpä minne vain. Kandidaatin tutkielman ohjaajani sanoi, että valitse tutkielman aiheeksi mikä tahansa mikä sinua kiinnostaa, kasvatustieteet saa kyllä yhdistettyä siihen jotenkin.

Ja se on totta. Jokainen ihminen kasvaa läpi elämänsä. Kasvaa ja oppii asioita. Kasvatustieteet läpäisevätkin parhaimmillaan koko ihmiselämän, aina ihmisentaimista aikuisiin ihmisiin saakka. 

Eikä kasvatus rajoitu oppilaitoksiin. Monet kasvatustieteilijät luovat uransa yrityksissä erimerkiksi henkilöstöasiantuntijoina tai koulutussuunnittelijoina. Koska ihmisiä on kaikkialla, ja koska ihmiset tarvitsevat jatkuvaa kasvatusta, eli oppimista, meitä tarvitaan ihan kaikkialla!

Kasvatustieteitä opiskelemalla ajattelusi kehittyy ja kypsyy. Opit katsomaan yhteiskuntaa laajalta katsantokannalta, mikä erottaa yleisen kasvatustieteen alana opettajan koulutuksesta. Vaikka sekä yleinen kasvatustiede että opettajan koulutus kuuluvat molemmat kasvatustieteiden alle, on opiskelu niissä toisistaan poikkeavaa, eikä yleisen kasvatustieteen opiskelijoista tule opettajia. Siinä missä opettajaksi opiskelevat harjoittelevat opettamista, me yleisen kasvatustieteen opiskeljat opettelemme ymmärtämään globaalia maailmaa ja kasvatuksen merkitystä siinä. Molempiin kylläkin haetaan saman VAKAVA-kokeen kautta, mutta opettajaksi pyrkiville järjestetään kokeen lisäksi soveltuvuuskokeita.

Yleinen kasvatustiede ei ole varsinaisesti oikea termi kasvatustieteitä opiskeleville, sillä maisterivaiheessa voit suuntautua yleisen kasvatustieteen lisäksi aikuiskasvatukseen tai mediakasvatukseen. Käytän termiä kuitenkin tässä yhteydessä erottaakseni sen opettajan koulutuksesta.


Siinä missä opettajaksi opiskelevat harjoittelevat opettamista, me yleisen kasvatustieteen opiskeljat opettelemme ymmärtämään globaalia maailmaa ja kasvatuksen merkitystä siinä.

SKOL eli Suomen Kasvatustieteiden Opiskelijoiden Liitto ajaa nimenomaisesti yleisen kasvatustieteilijöiden opiskelijoiden asioita. Opettajaksi opiskeleville on oma liittonsa SOOL, sen sivuille pääset täältä

Miksi yleisen kasvatustieteiden asiantuntijoille on oma paikkansa tässä yhteiskunnassa

Säännönmukainen kasvatus on ollut aikoinaan yksi isoimmista syistä hyvinvointiyhteiskuntien syntyyn. Kun kaikki säätyyn katsomatta pääsivät koulun penkille, rikollisuus väheni, väestö sivistyi ja talous lähti kasvuun. Suomalainen kasvatus onkin ollut viime vuosikymmeninä maailman parasta, ja yksi syy siihen on ollut nimenomaan tasa-arvoinen opetus. Ajattele, opiskelemalla kasvatustieteitä voit edustaa maailman parhaimmistoa. Tätä ei monella alalla ole tarjolla!


Ajattele, opiskelemalla kasvatustieteitä voit edustaa maailman parhaimmistoa.

Yksi aivan erityinen taito, jota tarvitaan hyvin paljon nykyajan työelämässä, ja jonka kasvatustieteilijät opinnoissaan omaksuvat, on ihmisyyden ymmärtäminen eri näkökulmista. Ihmiset ovat erilaisia, eikä toista ihmistä voi muuttaa. Sen sijaan voit ymmärtää miksi toinen ihminen toimii niin kuin toimii. Tämä on erittäin tärkeää työelämässä, sillä et voi valita työkavereita tai esimiehiäsi. Kasvatustieteilijät ovatkin osoittautuneetkin tämän osaamisensa vuoksi erinomaisiksi esimiehiksi ja ohjaajiksi. Kun tuntosarvet ovat herkällä, osaa ottaa ryhmän haltuunsa niin, että se toimii kaikista parhaalla tavalla.

Kasvatustieteilijät ovat usein myös intohimoisia kehittäjiä. Kun on oppinut näkemään maailman pienten palasten sijaan kokonaisuutena, pystyy myös näkemään syy-seuraus-suhteet organisaatiossa sekä sen mahdolliset ongelmat ja parannuskohteet. Kehitystä on pakko tehdä, sillä vain muutos on pysyvää. Voisikin sanoa, että olemme muutoksen experttejä, koska olemme aina askeleen edellä.

Mitä kasvatustieteilijät sitten tekevät? Tähän on mahdotonta antaa yksiselitteistä ja tyhjentävää selitystä. Siksi kerrommekin tällä sivulla erilaisia alumnitarinoita, jotka toivottavasti innostavat ja auttavat ymmärtämään kasvatustieteiden työelämän kenttää paremmin. Voit kuunnella esimerkiksi alumnien podcasteja täällä!

Tulemme myös julkaisemaan tällä sivulla artikkelin, joka pureutuu kasvatustieteilijöiden työelämäkenttään syvemmin. Julkaisemme lisäksi inspiroivia tarinoita harjoitteluista ja kesätyöpaikoista.  Seuraa siis meitä Instagramissa ja Facebookissa, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusista sisällöistä! Ole myös rohkeasti yhteydessä meihin, mikäli sinulla herää kysyttävää. Vastaamme mielellämme.

Tämä artikkeli on kirjoitettu SKOL:n teettämän kyselyn vastausten pohjalta. Vastausten koonnin löydät täältä.